27 Mart 2007 Salı

Terör Paranoyası

Bugün 2004 yapımı Akademi'nin geçen yıl onur ödülüne layık gördüğü usta yönetmen Sidney Lumet'ten 11 Eylül sendromuna dair çarpıcı bir film olan Strip Search(Paralel Hayatlar) filmini izledim. Film biri Çinde biri Amerika'da olmak üzere iki kişinin hayatı üzerine kurulu. Çin'de bir Amerikan vatandaşı tutuklanıp terörist muamelesi görüyor ve Amerika'da da bir yabancı uyruklu tutuklanıp aynı muamelelere maruz kalıyor. Filmi izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum, gerçekten konuyu tüm çarpıcılığıyla işlemiş. Filmden hoşuma giden birkaç repliği burda vermek istiyorum.

Ajanlar sordulanan zanlıların not defterinde şu yazıyı bulurlar. "Özgürlük ağacı vatanseverlerin kanlarıyla sulanabilir" Ve bu yazıyı neden yazdıklarını sisteme karşımı gelmek şstediklerini sorarlar. Zanlının yanıtısı ise o yazının sadece tezlerinde kullanmak için yazdıkları Thomas Jefferson' a ait bir yazı olduğunu söylerler. Bunun üzerine ajan Sözler bombalardan daha etkili olabilir der.

İkincisi ise zanlıların konsolosluklarından bir yetkili sorgulanan yere gider ve zanlılara avukat verilmesini ister. Bunun üzerine karşıdaki yetkili ajan ise şunu söyler. Bu sorun olmaz, biz avukat müvekkil konuşmalarını çok bilgilendirici buluyoruz. Tabi mahkemeye gidene kadar, o zaman ne avukat ne de jüri olur.

Filmin en başında bir profesör öğrencilerine şu soruyu soruyor. Ülkemiz dünyadaki tüm terörizmi yok etmek için sizden tüm haklarınızı bir günlüğüne sizden istese özgürlüğünüzü elinizden alsa kabul edermisiniz? Öğrenciler hepbir ağızdan evet diyor. Peki diyor profesör, bir haftalığına vazgeçermiydiniz haklarınızdan. cevaba tek tük hayır diyen olsada çoğunluk evet diyor. Peki bir aylığına yada bir yıllığına vazgeçebileniz var mı? Sonsuza dek terörizmden kurtulmak için haklarınızdan sonsuza kadar vazgeçebilecek olanınız var mı? diye sorunca profesör, sınıfta bir sessizlik olur.

Peki ben size soruyorum, siz ne kadar vazgeçebilirdiniz özgürlük ve haklarınızdan?

Ekleme: ABD'de 11 Eylül'den sonra yürürlüğe giren geçici terör yasaları geçen sene halkın alkışlarıyla kalıcı hale geldi. Bu yasalarda polisin, toplu taşıma araçlarında bir vatandaşın elindeki çantanın içini kontrol etme hakkı bile var.

2 yorum:

  1. Generally I do not post on blogs, but I would like to say that this post really forced me to do so! really nice post.

    YanıtlaSil
  2. Yazar cok tesekkurler...

    Selamlar Senay

    YanıtlaSil