25 Mart 2007 Pazar

Türk Hukuk Sistemi ve Mecelle

Türkiye'de hukuk sistemi ben kendimi bildim bileli eleştirilir, En son kapsamlı bir hukuk reformu yapılıp yeni Türk Ceza Kanunu yürürlüğe girdi fakat onun üzerinde de çok ciddi eleştiriler var. Gerçekten de bazı alanlarda bende haklı buluyorum bu eleştirileri. Mesela Davaların sonuçlarını hakimler karar vermiyor bizim sistemimizde, her dava sonucu için bir bilene soralım deyip hemen bilirkişiye başvuruluyor. Gerektiğinde tabiki bilirkişilere başvurulacak ama bu demek değil ki her davada bilirkişiye başvurup onun onayını alalım. Türkiye'de zaten büyük bir sorun olan sorumluluk almama olgusu hakimlerimizde de baş göstermiş.

Bu kadar eleştiriliyor bu kanunlar ve hukuk sistemi ama neden diye sorarsak, benim gördüğüm yanlışlar şunlar.
1-Kanunlar güncel değil, yani çoğu kanun günümüze uyarlanmamış.
2-Bazı cezalar caydırıcılık yaratamayacak kadar küçük, bazılarıysa uygulamaya geçirilemeyecek kadar yüksek(mesela sigara içme konusundaki 4207 no'lu yasa)
3-Bazı kanunların Türkiye gerçeklerine uygun çıkarılamaması, bazılarının ise fazla şark gerçeklerine uygun çıkarılması (mesela töre cinayetlerine verilen o anlamsız indirimler.)
4-Kanunların çoğunun ucu açık olması, hakime çok fazla yorum yapma yetkisinin verilmesi.
5-Kanunların önceki davalardaki örnek sonuçlara göre şekillendiğini varsayarsak, yeni TCK'nun bu açıdan açıklarının bulunması hakimlerin önünde örnek dava sonuçlarının bulunmaması ve yoruma fazla dayalı kanunun çokluğu.

Daha birçok sorun vardır ama benim gözüme şimdilik bunlar çarptı, peki bu sorunlar neler doğuruyor? Son zamanlarda haberlerde izlediğimiz hırsızlık, gasp gibi suçların zanlıları halk tarafından yakalandığında cezayı güvenlik güçlerini beklemeden kendi elleriyle vermeye çalışma, linç girişimlerinin artmasını insanların hukuk sistemine olan güvensizliğinden olduğunu düşünüyorum. Töre cinayetlerinde ise verilen ceza indirimleri neredeyse bu cinayetlere teşvik oluşturur seviyede.

Peki Türk Hukuk sistemi hep böyle miydi? Kısa bir araştırma yaptım. Bakın Ahmet Cevdet Paşa nın başkanlığında 1876 yılında hazırlanan Mecelle adlı Medeni Kanunun bir Fransız Gazetesinde nasıl övgül almış. "Dünya tarihinde iki büyük hukuk kodeksi yapıldı, ne gariptir ki bunların ikisi de İstanbul'a nasip oldu: Birisi meşhur Roma hukuku diğeri de Mecelle".

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder