25 Mart 2007 Pazar

Dehşet Dengesi

Dünya üzerinde şuan insanca yaşanabiliyorsa bunu dehşet dengesine borçluyuz. Dehşet dengesi ne mi demek? Dehşet Dengesi ya da Karşılıklı Mahvolma politikası, Nükleer güce sahip devletler arasında olası bir nükleer savaşta ortaya çıkacak topluca yok olma korkusu doğrultusunda doğan denge demek. Yani örnek vermek gerekirse, ABD Rusya'ya nükleer bir savaş açmıyorsa bunun nedeni Rusya'dan da aynen karşılık alabilme korkusundan dolayı.

Daha Teknik konuşursak, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki dehşet dengesi, çok çeşitli imha silahları ve bunları taşıyacak füze sistemlerine sahip iki taraftan birinin ilk saldırısına, ötekinin vereceği yanıtın önlenemeyeceği anlayışı üzerine yatmaktadır. Ani bir saldırıda karşı tarafın çok iyi şekilde gizlenmiş olan nükleer silah kapasitesinin tam anlamıyla yok edilemeyeceğinin bilinmesi dehşet dengesinin yarattığı yıldırıyı arttırmaktadır. Dehşet dengesi bir yandan nükleer bir savaşı önlerken, diğer yandan da nükleer silahlanma yarışına yol açmıştır. İlk vuruş yeteneğiyle karşı tarafın tüm nükleer silahlarını imha edebilmek için, karşı tarafınkinden daha fazla sayıda nükleer silah üretmek gerekmiştir.

Dehşet dengesini yaratan geniş nükleer silah stoğu topyekün savaşı akılcı bir devlet politikası olmaktan çıkartırken, kaza sonucu bir savaşın çıkması tehlikesini büyük oranda arttırmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası dönemde atom bombası üzerine kurulu olan denge, Hiroşima'ya atılan bombadan binlerce kat daha güçlü bombaların üretimi sonucu daha da şiddetlenmişti. Dehşet Dengesi'nin varlığı Soğuk Savaş döneminde iki blok arasında bir topyekün savaşı önlemişse de, Kore ve Vietnam Savaşları gibi "sınırlı savaşlar" devam etmiştir.

Bu dehşet dengesi bence ABD'nin füze savunma projesiyle bozulmak üzere. Çünkü bu füze savunma projesi ABD'nin dışardan herhangi bir saldıraya maruz kalamayacağı anlamına geliyor, işte böylece dehşet dengesi bozulmuş oluyor. Denge bozulmakla kalmıyor Rusya, Çin ve Avrupa Ülkeleri karşı silahlanma yoluna gidiyorlar.

Umarım bu denge hiç bozulmaz dünya bir daha nükleer bir savaşla karşı karşıya kalmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder