20 Mart 2007 Salı

Bu Kusursuz Yollar Bir Tek Bizde Var...

Trafik Türkiye'nin çok büyük kanayan yaralarından biridir, daha önce bu konuda yazılar yazdım ve bu sorun çözülene kadar da yazmaya devam edeceğim. Geçenlerde Trabzon-Beşikdüzü arasında yapımı yeni biten bölünmüş karayolunu kullandım. Başlangıçta şunu söyleyeyim, bu yol karadenizin işine çok yarayacak. Ama birçok alanda kaş yapayım derken göz çıkarılmış, bunuda göz ardı edemedim. İlk olarak yolculuğu gece yaptığım için ışıklandırmanın sıfır olduğunu belirtmek istiyorum, levhalar da yetersizdi, çoğu yerde yol çizgileri görülemeyecek kadar az belirgindi, kavşaklarda ise trafik ışıkları yetersizdi, Şehir girişleri özensiz ve gelişi güzel yetersiz tabelalarla kazalara davetiye çıkarıyordu. Bu faktörler sizin için önemsiz mi? Şu ciddi istatistiklere bir bakın isterseniz; Bakın, bu çok incelenmiş olan resmi bir rakam. Trafik ışığı var kaza oranı 48.000, trafik ışığı yok kaza oranı 294.000. Trafik işaret levhası var 80.000, yok 283.000. Yol şerit çizgisi var 128.000, yol şerit çizgisi yok 218.000. yani sadece bununla bile yani yol şerit çizgisi, işte uyarı levhaları olması durumunda bile kazaları çok önemli ölçüde azaltma imkanımız var. Ama sanırım bu ayrıntılar bize çok zor geliyor.

Sorunun ne olduğunu bilmeden çözüme asla ulaşamazsınız. Ben tüm sorun karayollarında ve bu yolları yapanlarda demiyorum ama bu da sorunun bir parçası, artık bunu anlamalıyız. Bayındırlık bakanı bir kaza sonrası çıkıp tüm suçlu şofördür 8 de 8 hatalıdır derse bu sorunları çözemeyiz. Bakın Bizim Karayolları genel müdürlüğümüzün yol kusurlarından meydana gelen kazalar istatistiği ve otobanlarıyla ünlü Almanya Karayolları genel müdürlüğünün istatistikleri ne; TCK'ye göre Türkiye'de sürücü kusurundan oluşan kazalar %94 ü yol kusurundan oluşan kazalar ise onbinde 1 i oluştururken bu rakamlar Almanya'da yol kusurlarından meydana gelen kazalar %18 lere kadar çıkıyor. Bu rakamlar bize Türkiye'de ki yolların Almanya'da kilerden daha iyi olduğunu mu gösterir peki? Hayır, bunu Almanya' yı ziyaret etmiş birine sorarsanız ne kadar komik olduğunu size söyler. Bu sadece Almanya'nın Trafik kazaları problemini ne kadar ciddiye aldığını ve bizimde ne kadar savsakladığımız gösterir.

Bu trafik sorununu çözebileceğimize inancım kalmadı denebilecek kadar az, keşke diyorum Avrupa Birliği uyum yasaları trafik alanında da Türkiye'ye yaptırımlar uygulasada biz bu terörden kurtulsak. Çünkü birçok alanda olduğu gibi bu alanda da kendi kendimize birşey yapacak gibi durmuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder