27 Nisan 2007 Cuma

Tarihteki İlk Müstechen Fotoğraf

Fotoğraf kelimesi ilk kez 1839'da kullanılmış ve yine aynı yıl, Louis J. Daguarne ince tabaka gümüş iyodürle sıvanmış metal bir levha üzerinde oluşan görüntünün cıva buharına tutularak sabitleneceğini Fransız Akademisine açıklamış.

Yalnızca iki yıl sonra 1841'de Daguarne'nin yardımcısı Andre Le Fevre Shetland midillisinin tekiyle cinsel ilişkiye girmeye çalışan bir kadının yer aldığı müstehcen bir fotoğrafı satmaya çalıştığı için Tuileries Bahçelerinde tutuklanmış. Fotoğrafta kadın ve midilli, küçük pofuduk toplardan saçaklar olan kadife perdelerin önünde poz vermişlerdi. Dorik sütunların arasındaydılar. Sütunlardan birinin önünde, saksı içinde bir palmiye vardır. Bu fotoğraf tarihin ilk müstehcen fotoğrafıdır.

Gerçi Le Fevre, resmin bir sanat eseri, niyetinin de Yunan mitolojisini canlandırmak olduğunu ileri sürmüş, sütunların ve saksıdaki palmiyenin de bunu kanıtladığını söylemiş.

Hangi miti betimlediği sorulduğundaysa, kadının fani, midillinin de tanrı olduğu, bunun gibi binlerce mit bulunduğu yanıtını vermiş Le Fevre.

Le Fevre 6 ay hapse mahkum edilmiş ve hapishanede zatürreeden ölmüş.

Ne garip değilmi ne art niyetli bu insanoğlu icat ettiğinden iki yıl geçmeden ne amaçlarla kullanmış fotoğrafı:D

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder