8 Mayıs 2007 Salı

Önyargılar...

Oregon State Universitesinde yapilan bir arastirmanin sonuclari bence ilginc ama sasirtici olmayan sonuclar iceriyor. Apartmanlarini internet uzerinden ilanla kiraya veren ev sahiplerine 1100 kelimelik bir email Patrick McDougall, Tyrell Jackson veya Said Al-Rahman isimleri kullanilarak gonderiliyor. Bilmeyenler icin soyleyelim Patrick McDougal bir Irlandali ismi, basvuruyu yapanin buyuk olasilikla beyaz oldugunu, Tyrell Jackson buyuk olasilikla zenci bir kisiye verilen bir isim ve Said Al-Rahman muhtemelen Arap veya musluman ismi.Ev sahiplerinin %89'u Patrick'e apartmanin hala kiralanmadigini bildiriyorlar, ayni rakam Said icin %65, Tyrell icin ise %59. Calismanin ilginc sonucu o kadar Arap dusmanligina ragmen zencilerin Araplardan daha beter yaratiklar oldugu konusundaki önyargılar. Beyaz olmak en avantajlisi.Benzer bir calisma is basvurulari icin de yapilmis ve benzer sonuclar orada da gorulmus. Eger isminiz zenci ismi ise iyi bir okuldan mezun olmaniz bile bir sey ifade etmiyormus.Amerika'da cocuklara verilen isimlerin istatistikleri SSA tarafindan tutuluyor.

Benzer şeyler Türkiye'de de oluyor. Bunu denemek için Trabzon'da kiralık 6 evi Batmanlı, Trabzonlu, ve öğrenci olarak aradım. Aradığım 6 evin hepsi Trabzon'lu olduğumu duyunca evin hala boş olduğunu hatta görüşürsek fiyatta indirim bile yapılabileceğini söylediler. Öğrenci olarak aradığımdaysa evlerin fiyatlarında yüzde 25 ila yüzde 50 arasında fiyatlar arttı. Ve ikisi evin tutulduğunu söyledi. Batman'lı bir öğrenci olarak aradığımda ise daha ilginç şeylerle karşılaştım. Aradığım evlerin dördü evin kiraya verildiğini söylerken ikisi ise Batman'lı bir öğrenci olduğumu öğrenince telefonu suratıma kapattı. Evet doğru duydunuz telefonu suratıma kapattı. Kiralık evleri aramaya devam edeceğim ve başka kimlikleri de deneyip sonuçları başka bir yazıda toplayıp yayınlayacağım. Bu önyargıları nasıl üzerimizden atacağız birazda bunun üzerine düşünsek hiç fena olmaz sanırım.

1 yorum:

  1. gerçekten önemli bir konuya temas etmişsin tebrik ederim bende trabzonda öğrenciyim ev bulmak için kaç takla attık ... şimedi ev sahibim çıkarıcak beni sezon sonunda ev arama telaşı başlıyor yani ... özür dilerim ama ahır gibi evleri var bakımsız ve o kadar fahiş fiyata oturuyoruz ki ... ah biri çıksada aa öğrencimisiniz buyru evim temiz tutun yeter şu kadar da kirası hadi bakalım dese ya.... dertliyim dertli :)

    YanıtlaSil