22 Eylül 2007 Cumartesi

Trabzon'da Nerde Kalinir?


Son zamanlarda dogu karadeniz turlari cok populer oldu. Neredeyse guney illeri kadar populer olacak. Her sokakta turistler gormek pek mumkun. Hemde her memleketten insanlar, yayla turizmi kadar sehir turizmide son zamanlarda iyiden iyiye artti. Yeni belediye yonetimi bircok kentsel donusum ve resterasyonuda tamamlamak uzere.

Birde sehrin gobeginde bir otel var ki ondan bahsetmeden gecemeyecegim. Otel zorlu holdingin patronu tarafindan Trabzon halkina bir vefa borcu olarak yaptirilmis. Bu otelin adi Zorlu Grand Otel. Otelin heryerinde Selcuklu mimarisinin etkileri goruluyor. Dis cephesindeki kabartmalar ve girisindeki sutunlar selcuklu mimarisini birebir yansitiyor. Selcuklu mimarisinin en onemli unusuru olan ve hatta dunyaca unlu oteller zinciri hyatt a da ad veren hayat bolumu otelde unutulmamis. Tamda adindan anlayabilecegimiz gibi gun isigi ve suyun bulustugu yer yani hayat. Odalarin bir kismi Trabzonun iki buyuk caddesine bakarken diger odalarsa lobiye yani hayat bolumune bakiyor. Hayatin tavan kisminda bulunan cam tavan hem gun isigini iceri alirken hemde uzerindeki usta vitraylarla iceride sahane isik oyunlarin neden olabiliyor.

Trabzona gittiginizde selcuklu mimarisini birebir yansitmayi basarmis zorlu grand otelide gormeyi unutmayin bence, resimler herseyi anlatiyor sanirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder