24 Eylül 2007 Pazartesi

Korkunc Gercek 3

Kiz kardesim onur air firmasinda calistigi yillarda bir olayi anlatmisti. Aradan 2 yil gecti ve buna benzer enaz 20 olayi daha baska baska insanlardan duydum. Firmanin cagri merkezinde sef olarak calisan bir kadin, calisanlardan birine bagirarak onu aglatincaya kadar azarlamis. Bu sef bunu surekli yapiyormus, calisanlari asagilayip bagirarak verimlilik almayi dusunuyormus sanirim. Ya deneysel yonetim uyguluyor yada psikolojik sorunlari var kesin. Buyuk firmalarin buyuk departmanlarinda bu cok olagan birseymis. Bana garip gelen calisanlarin buna nasil katlandiklari. Ya da firmalarin baslarindaki insanlarin bu sef gibi insanlara ne ugruna katlandiklari, gercekten verimliliklerini artirabiliyorlarmiymis? Hani ekmek aslanin agzinda deyimi vardir ya o deyim yerini tamda bu zamanlarda buluyor bence. Heryerde insan kaynaklari sirketleri acilmis ve artik ise alimlari onlar yapiyorlar, onlarinda ise alimlari neye gore yaptiklarini inanin cok merak ediyorum. En onemsiz ise bile giriste 3 asamali sinav sistemi gelistirmisler. Sanki sirketlere genel mudur alacaklar, genel kultur, genel yetenek ve sayisal beceri alanlarindan yapilan yazili sinavlardan sonra birde bir takim mulakatlardan geciyorsunuz hemde bunlari en basit is icin bile yapiyorsunuz. Ise alimlar firmalara ne kadar buyuk bir yukmus ki bu isi uzerlerinden atar gibi bu insan kaynaklari firmalarina atmislar anlamis degilim. Devletimizin ise alim prosedurunden hic bahsetmeye gerek yok, o en berbati. Universitede 4 sene okuyup bir diploma almanin hic geregi yok aslinda, 3 aylik bir kursa gidip kpss sinavina girip ayni seyi hayli hayli yaparsiniz. Universite egitimi artik kpss sinavina giris kriterlerinden biri haline gelmis. Kpss den gerekecek puani alip birde gireceginiz kurumun yaptigi ayri bir sinavida kazanmaniz gerekiyor. Ne kadar guzel ki devletimiz ne zaman bir duzenleme yapsa bir suru yeni is alani ve istihdam ortaya cikiyor. Simdiki moda kpss kurslari. en ucuzu 2500 ytl den basliyor ve 3 aylik kurs paketi oluyor. Bu gece korkunc gercekler gecesi oldu sanirim, ne kadar cok negatif dusuncelerim var gibi gorunsede aslinda bu anlattiklarimdan kurtulmak cok kolay sadece biraz etrafimiza bakmamiz yeter.

2 yorum:

  1. İşyerinde bağırmanın psikolojik bir eğitim yöntemi olduğuna kim söylerse inanmam. Ama psikolojik bir kaçış yolu olduğuna inanıyorum.En azından bağıran kişinin çok büyük ailevi sorunları olduğuna ve bu insanların konuşma özürlü olduklarından bağırarak karşısındakine haklı çıkma yöntemi uygulamaya çalıştıklarını en az 3- 4 kişiyle görmüş biriyim.

    Problem burada kişinin ancak bağırılarak bir şekilde başa çıkılmasıyla çözülüyor..Yoksa bağıran kişinin tedavi olması tek şart.Yani işyerinde bağıran bir insana ancak bağırarak ve en az onun kadar sert kelimelerle cevap vererek onun kabuğunu kırabiliyorsunuz.

    Ya da özel durumunuz varsa yani özelde de görüşüyorsanız, arkadaş çevresinde ya da başka bir çevrede bu konular geçtiğinde bu tarz davranışlardan utandığınızı, korkmadığınızı bilakis ona yardımcı olabilmek adına sustuğunuzu söyleyip utandırabilirsiniz..Ya da açık açık işi bırakacağınızı söyleyin..Eğer işte ortaksız ve insansız kalamayan birisi ise susmayı da öğreniyor :)
    Tecrübeyle sabittir.

    YanıtlaSil
  2. @asortik krep
    paylasiminiz icin tesekkurler...

    YanıtlaSil