21 Şubat 2009 Cumartesi

Ekonomik Depresyona Doğru...

Şubat ayında ki son gelişmeler şunu gösterdi ki hiçbirşey düzelmediği gibi dünya ekonomisi daha da kötüye doğru gidiyor. Japonya son ceyrekte bir sene oncesine kiyasla %12.7 gibi saçma bir küçülme rakamı acikladi. Almanya yıllık %8 gibi bir küçülme yaşadı, Avrupa son ceyrekte yıllık %6 gibi bir küçülme yaşadı. Guney Kore ise %21 gibi acınası bir küçülme yaşadığı soyleniyor. Türkiye, Amerika, Çin gibi ülkeler büyüme hızlarını bir sene öncesinde ki aynı çeyrek rakamları üzerinden bugünkü değişime göre hesaplıyorlarmış. Yani bir önceki çeyreğe göre değişim hesaplanmıyormuş.

Bir önceki çeyreğe göre büyüme hızları tekrar hesaplandığında; Turkiye'nin ucuncu ceyrekte %8, dorduncu ceyrekte %15 gibi bir hizla kuculdugunu tahmin ediliyor. Amerika ise %7 gibi bir hizla kuculuyormus. İşte bu yanlış büyüme hızları rakamları üreticilerin ekonomik daralmayı yanlış hesaplamalarına neden olduğundan fazla üretim yaptılar. Bu nedenle içinde bulunduğumuz çeyrekte üretimde normalden fazla bir kısıntıya gidip bunu telafiye çalışacaklar. Yani bu şunu gösteriyor ki; 2009 un ilk çeyreğindeki büyüme oranları aklınızın alamayacağı derecede düşük olacak.


Ayrıca Türkiye mevsimsel ve işgünü düzeltmesi yaparak revize edilmiş milli gelir rakmalarını açıklamamakta ısrar ediyor. Hala 2009 yılı büyüme tahminini %4 olarak gösteriyor. Yıl sonunda büyük bir hüsranla karşılaşacağımız aşikar.


Merkez bankasının en son gerçekleştirdiği agresif faiz indirimininde krizin Türkiye'yi ne kadar zorladığının bir kanıtı aslında. Hala hamdolsun kriz teğet geçti diyebilir m bazılarımız merak ediyorum.


Durumların pekde iyi gittiği söylenemez, amacım karamsarlaşmamızı sağlamak değil. Ama ne durumda olduğumuzu bilip ona göre hareket etmemiz daha doğru olacaktır. Siaysilerin dediği gibi teğet geçen bir şey yok yani, hatta sizin tahmin ettiğinizden bile çok çok daha fazlası var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder