29 Ekim 2008 Çarşamba

Ben Aurora Gördüm...

Hani Coca-Cola reklamlarında kutup ayısı ailesi ellerinde Kola şişesi gökyüzünde ki renkleri izlerler ya işte sonunda bende bu doğa olayına şahit oldum. Bugüne kadar sadece duymuştum şöyle güzel oluyor böyle güzel oluyor diye ama kendi gözlerinle görmek ayrı bir güzel oluyormuş. Hemde çok güzel bir tesadüf sonucu, Hantilerin köylerine yaptığımız gezi esnasında bu muhteşem doğa olayını görmek ayrı bir zevkti. Işık hüzmeleri (hüzme ne demek bu arada) gökyüzününün bir ucundan diğer ucuna sürekli yer değiştirip sanki dans ediyorlardı. Yaşadığım bu deneyimi kelimelere dökmek inanın zor, yaşamak gerek.

Bildiğim kadarıyla auroranın hala tam olarak neden oluştuğunu bulabilmiş değiller fakat bilim adamlarının şimdilik mutabık kaldıkları şey şu;
Dünyamızdan yaklaşık olarak 200000 km uzaklıkta meydana gelen manyetik patlamalar sonucunda özellikle kuzey yarımkürede net olarak görülebilen ışınımlardır. Kaynağı elektromanyetik fırtınalar ve güneşten gelen radyasyon bulutlarının çarpışmasıdır.

2 yorum:

  1. senin fotoğraf makinan oldukca profesyonel sanirim. tripodla mi dolasiyordun bu fotografi cekmek icin:)) iyi ki dolasiyormussun.

    YanıtlaSil
  2. @nautilus
    işlerin yoğunluğundan gezmeye fazla vakit bulamıyoruz, gezebildiğimiz nadir zamanlarda da levent kırcanın acar muhabiri cevat kelle gibi tam techizat dolaşıyoruz:D

    YanıtlaSil