31 Ekim 2008 Cuma

Asıl Sorun: Rüşvet

Sorunları rüşvetle çözmeye o kadar alışmışız ki gün gelmiş rüşveti resmileştirmişiz bile.
"Kayıtdisilik, her sirketin kapisina polis dikerek, sacma sapan ceza onerileri ile onlenmez."
"PKK teroru askeri mudahale ile onlenemez"
"Israil'in diktigi guvenlik duvari teror saldirilarini onleyemez"
Bu sözleri bir yerden hatırlıyorsunuz herhalde. Ya da siyasilerin bazı sorunlara buldukları şu çözümleri hatırlayanınız var mı?
"Üniversiteden atılanların oluşturduğu sorunu afla çözümlemek"
"Kurunun yanında yaşda yanıyor diyerek tüm kuruları afla dışarıya çıkaran zihniyet"

Hepinizi hatırladığına eminim. Yukaridaki ifadelerle veya benzerleriyle her zaman karsilasmak mumkun. Temeli zorla guzellik olmaz sozune dayanan bu ifadelerin asil amaci "rusvet vererek" problemlerin cozulmesini saglamaktir. Kayitdisini onlemek istiyorsaniz kayitdisi calisanlara tesvik verin ki sisteme girsinler. PKK terorunu bitirmek istiyorsaniz, ya toprak, ya ozerklik, ya da baska seyler vererek teroristlere "tesvik" verelim, teror affi cikaralim ki teroristler sistem icerisine dahil olsunlar. Israil Filistinliler tarafindan duzenlenen intihar bombalamalarini onlemek icin Filistin topraklarindan cekilsin, bu is duvarla cozulmez. Vesaire, vesaire, vesaire.

Anlayacaginiz problemlerimizi cozmenin en guzel yolu "rusvet" olarak onumuze sunuluyor. Biz de buna karsilik diyoruz ki terorizmi, kayitdisi calismayi/calistirmayi bitirmenin yolu bu islerin cezasini arttirmak, bu islerle ugrasanlara karsi operasyonlarda bulunmak, hareket edecek alan birakmamaktir. Tesvik verecekseniz bunu kurallara uymayanlara degil uyanlara vermeniz gerekir. Kayiticindeki sirketlerden ve calisanlardan issizlik sigortasi primleri toplanmis, simdi kayitdisi calisanlara ve calistiranlara peskes cekilmeye calisiliyor. Karsiyim efendim. Kanunlari adam gibi uygulasak kayitdisi ekonominin cogunlugu biter.

Israil duvarinin etkilerini rakamlarla inceleyelim. Israil'i seversiniz, nefret edersiniz, o sizin bileceginiz istir. Ama burada adamlarin yaptigi uygulamanin sonuclarina bakarak belki bir seyler ogrenirsiniz. 2003 yilinda Israil'deki bombalama eylemlerinin sayisi 22 imis. 2004 yilinda Israil'deki bombalama eylemlerinin sayisi 16'a dusmus. 2005 yilinda bu rakam 10'a dusmus. Dikkat edin adamlar duvari bitirdikce intihar saldirilarinin sayisi da azaliyor. 2006 yilinda ise sadece ve sadece 3 bombalama eylemi gerceklesmis. Eskiden neredeyse her hafta Israil'de otobuste, restorantlarda, guvenlik kontrol noktalarinda gerceklestirilen intihar saldirilari haberleri suslerdi. Artik bunlardan neredeyse eser kalmamis. Zorla guzellik olur muymus

Şimdi sizce biz ne yapmalıyız bu pkk terörünü bitirmek veya kayıtdışılığı önlemek için? Tabiki terör yapanlara veya destekleyenlere gerekli tepkiyi bir tokat gibi vurmaya devam ederek ve dahada sertleştirerek, kayıtdışılıktaki suclu ise aslinda kanunlari uygulamayan ve kayitdisina goz yuman polis ve adalet sisteminde, ve bunlari kontrol eden burokrat ve politikacilarda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder