4 Temmuz 2007 Çarşamba

Türk Üniversiteleri ve Sırbistan'ın Tavrı

Türk üniversitelerinin tümünün yıllık harcamalarının toplamı ABD deki veya Avrupa'da ki birçok üniversitenin tek başına yıllık harcaması kadar. Üniversitelerimizin birçok eksiği var şimdi burda bunlardan bahsetmeyeceğim. Eksikler çok ve görmeside çok kolay, biraz da artılarından bahsedelim. Bu kadar bütçe ve bu kadar özerkliğe yinede iyi şeyler yapılmış deniltecek şeyler bu artılar. Yunanistan' da okuyan bir arkadaşım dünyanın ilk üniversitelerinden biri olan Aristotales Üniversitesine en iyi dereceyle kaydını yaptırmak için tam 2 hafta uğraştı ama o sırada öğrenciler dersleri boykot ettiği için okulun ilk 3 ayı kaydını bile bitiremedi. Mesela Türkiye'nin birçok üniversitesinde okul kaydıda ders kayıtları da internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor.

Belçika'da okuyan Türk arkadaşlarım Türk düşmanı hintli profesörleri yüzünden eğitimlerini bırakıp Türkiye'ye geri dönmek zorunda kaldılar mesela. Böyle bir olayla Türkiye'de karşılaşamazsınız. Kendi okuduğum üniversitede yunanlı öğrencilere bile herhangi bir zorluk çıkarılmıyor.

Aklıma gelmişken söyleyeyim bu sırpların bizimle ne derdi var bir bilen varsa yazsın lütfen. İlk olarak Eurovision finalinin Türkiye'de yapıldığı sene Sırbistan finalistinin Türkiye aleyhine yaptığı konuşmalara anlam verememiştim. Şimdi de Trabzonda düzenlenen Karadeniz oyunlarına katılacağı halde son anda siyasi nedenlerden ötürü geri çekilmişler. Çekilmişler ama neden? Onca sorunumuz olan Yunanistan, Rusya ve Ermenistan bile yüksek sayıda sporcuyla katılırken Sırbistan'ın siyasi nedenlerden katılmamasına anlam veremedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder