1 Ekim 2012 Pazartesi

Dünyadan Meşhur 15 Kahvaltı

Yurtdışına çıktığında en büyük sorunlardan biri yemek yerken oluyor. Tabi artık dünyanın her tarafını sarmış global Fast Food zincirleriyle bu daha kolaylaşmış olsada, yinede özellikle kahvaltıda büyük sıkıntı yaşanabiliyor. Ülkelerin yemek konusunda birbirinden en çok ayrı oldukları alan kahvaltı herhalde. Bu yazıda dünyanın 15 farklı ülkesinde ki kahvaltılardan bahsetmek istedim. Tabi bunlarla sınırlı değil, neredeyse her ülkenin kendine göre farklı kahvaltıları olsada benim gezilerimde dikkatimi çekenleri paylaşmak istedim. Kimi tabaklarda bunlarımı kahvaltıda yiyorlar diyeceğiniz birçok şey olacak ama emin olun o ülkelerdeki insanlar bizim kahvaltıda zeytin ve peynir yediğimizi duyduklarında çok daha şaşırıyorlar.


1- İngiliz kahvaltısı - Gerçekten gün içinde gerekli olan tüm enerjiyi verebilecek bir kahvaltı. Mantar, fasülye, yumurta, tost ve çay kahvaltının olmazsa olmazları. İrlanda kahvaltısında İngiliz kahvaltısına  çok benzediği için ayrıca ondan bahsetmeyeceğim.

2- İran kahvaltısı - genelde kahvaltılar hafif olur, lavaş, reçel, tereyağı ve Halim (tarçın buğday yağ ve sudan oluşan bir yemek) olmazsa olmazlardandır.
3- İsveç kahvaltısı - isveçliler kahvaltılarda genelde İsveç'e özgü bir pancake le yapıyorlar. Bu pancake ler bizim bildiğimiz Amerikan pancake lerinin aksine daha çok bizdeki krep ve gözleme karışımı daha ince oluyor. Arasına konulan tatlıyla güne tatlı tatlı başlıyorsunuz.
4- İzlanda Kahvaltısı - Soğuk ve karanlık geçen 6 ayı düşündüğünüzde sabah kahvaltısında sıcak sütle yulaf karışımı bu tabak daha normal gelecektir diye düşünüyorum.

5- Portekiz Kahvaltısı - İçi dolu bir kruvasan hem pratik hem lezzetli. Değil mi?? Hımm biirde kahve tabi.

6- Danimarka Kahvaltısı - Çavdar ekmeği, yulaf, peynir, salam , pastırma, yumurta ve reçel.

7- Amerikan Kahvaltısı - İşte benim favorilerimden biri. Kalın pancakeler, şurup ve yaban mersini. Tabi birde pastırma var ama o kısım pek bana göre değil. Pancake ve pastırma pek iyi bir ikili gibi gelmiyor.

8- Fransız Kahvaltısı - kruvasan, kuruvasan, kruvasan. Bademlisi, çikolatalısı ve bilumumu.

9- Tayland Kahvaltısı - Pilav üstüne şekerli baharatlı et ve naneli baharatlı balık. Şuana kadar ki kahvaltılar içinde tek yemediğim buydu. İnanın denedim.

10- Rus Kahvaltısı - krep, reçel, bal ve tereyağı. Birde unutmadan mevsimine göre meyveler. Rusya'da yaşadığım yıllarda severek yediğim nadir şeylerden biri. Nazdrovya!!

11- Peru Kahvaltısı - Ceviche Peru'da günün her saatinde yenen bir yemek aslında. Limon veya narenciye sularıyla acı biber ve baharatla marine edilmiş deniz ürünleri ve çiğ balık. Kahvaltıda bolca tüketiyorlar. Bunu yiyen insanların bizim kahvaltıda peynir ve zeytin yediğimizi öğrendiklerinde çok şaşırdıklarını bir düşünsenize. Evet şaşırdılar.

12- Mısır Kahvaltısı - Nohut, sarımsak, bakla ve limondan yapılan bu yemek üstünede zeytin yağı kırmızı biber tahin ile yapılmış sos ve yumurta ve taze sebzeler.

13- Macar Kahvaltısı - Poaça macarların kahvaltıda ki favorileri. Bizden daha çok sevdikleri garanti.
14- Hindistan Kahvaltısı - Hindistanda kahvaltılar bölgeden bölgeye çok farklılık gösteriyormuş. Benim yaptımğım kahvaltıda kavrulmuş biberiye patates hint soya lapası mercimek ve sebze vardı. Ayrıca tost ve sosisi de unutmamak lazım.

15- Türk Kahvaltısı - Kahvaltıdan bu kadar bahsetmişken bizim kahvaltıdan bahsetmemek olmazdı herhalde. Eminim ki bu yazıyı okuyan herkeste benimle aynı fikirdedir. Diğerlerine göre bizim kahvaltı daha çekiyor insanı.

Yazacak daha çok kahvaltı var ama şimdilik hatırladıklarım bunlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder